Het Amsterdam-Rijnkanaal ligt in onze Wijkse achtertuin. Van de historie van dit drukst bevaren kanaal ter wereld is bij velen en zeker bij onze kinderen van De Horn echter weinig bekend. Vandaar dat op De Horn het kanaal, net als twee jaar geleden enkele weken centraal stond.

Waarom stroomt het kanaal langs Wijk bij Duurstede?

Er is één grote reden waarom is gekozen voor het nieuwe tracé Utrecht- Nieuwegein-Wijk bij Duurstede. Omdat de waterstand van het IJ in Amsterdam gelijk is als de stand in Wijk bij Duurstede vóór de sluis, zijn er geen extra sluizen nodig. Dat betekende minder bouwkosten en oponthoud voor de scheepvaart.

  
Het nieuwe tracé van Utrecht naar Tiel, wordt het tracé van Mussert genoemd. Anton Mussert was in die tijd ingenieur bij Rijkswaterstaat. Wat er daarna met hem is gebeurd is bekend. Hij is na de tweede wereldoorlog ter dood veroordeeld wegens hoogverraad. Hij was immers de voorman van de NSB.

Kinderen hebben kennis gemaakt met ‘de leeuwen’ van het kanaal, de Plofsluis bij Nieuwegein en natuurlijk de beelden van het project ‘waterwerken’ die de internationaal bekende Utrechtse kunstenaar Ruud Kuijer heeft gemaakt. Deze betonnen sculpturen staan naast de spoorbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal (spoortraject Amsterdam-Utrecht).

Leren doe je het beste in de praktijk. Op donderdag 30 september zijn meer dan dertig kinderen uit groep 7 en 8 al heel vroeg met 15 begeleiders naar het centraal station in Amsterdam vervoerd. De fietsen zijn met een vrachtauto gebracht.

  

Om 10.00 uur zijn de kinderen gestart met de fietstocht Amsterdam – Wijk bij Duurstede. Via het veer Buiksloterweg,  is de groep eerst naar het begin van het kanaal gefietst. Daar staan ‘de leeuwen’ van het kanaal. Deze ‘leeuwen  van Zeeburg’ zijn replica’s van de leeuwen die daar vanaf 1882 tot 1942 gestaan hebben.

Ruud Kuijer heeft over zijn ‘Waterwerken’ verteld. Hoe heeft hij ze gemaakt, van welk materiaal en waarom heeft hij voor de naam ‘Waterwerken’ gekozen? De lunch werd verzorgd in zijn Atelier.

 

Rond 18.00 uur werden de kinderen met een luid applaus op school weer ontvangen door de ouders. De tocht is bijzonder goed verlopen. Het weer zat niet tegen, een beetje tegenwind, maar geen regen. Het was voor iedereen een bijzondere ervaring die ze nooit meer zullen vergeten.

Deze tocht is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van stichting Nogges, garage Beijer en Wijk nog Leuker.

Een tocht van ruim 80 km op één dag, dat is toch een mooie prestatie! En….iedereen heeft veel geleerd over het Amsterdam-Rijnkanaal